Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Шоколадова Торта»Торта Шоколадов разкош с ягоди

Торта Шоколадов разкош с ягоди

НелиНели
Новак
7697731
Торта Шоколадов разкош с ягоди
Снимка: Нели
1 / 4
12/05/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
12
"Шоколад и ягоди - вкусна комбинация за влюбени и не само"

Необходими Продукти

  • Блат
  • яйца - 4 бр.
  • захар - 1 ч.ч.
  • олио - 1/2 ч.ч.
  • брашно - 1 и 1/2 ч.ч.
  • прясно мляко - 1/2 ч.ч.
  • бакпулвер - 1 пакетче
  • ванилия - 2 бр.
  • какао - 4 с.л.
  • Крем
  • шоколад - 230 г натурален
  • какао - 4 с.л.
  • прясно мляко - 160 мл
  • масло - 100 г
  • пудра захар - 300 г
  • ванилия - 1 бр.
  • Заливка
  • течна сметана - 100 мл
  • черен шоколад - 100 г
  • шоколадови пръчици
  • ягоди
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За приготвянето на блата:

Яйцата се разделят на белтъци и жълтъци. Белтъците се разбиват с половината от захарта, жълтъците - с другата половина захар и ванилията. Към сместа с жълтъците се добавят прясното мляко и олиото, разбърква се. Добавят се и брашното, бакпулверът и какаото, като трябва да бъдат пресяти.

Накрая се прибавят и белтъците, като се прави на части и се разбърква внимателно, най-добре с шпатула, за да остане сместа въздушна. Пече се в загрята фурна на 200°C. След 10 минути температурата се намалява на 180°С. Когато е готов, се оставя да изстине напълно.

За крема:

На водна баня се разтопява шоколадът заедно с какаото, прясното мляко и маслото. Когато сместа е готова и стане гладка, се маха от котлона. Добавят се ванилията и пудрата захар и се бърка с миксер, ако в сместа се получат бучки, се прецежда. Покрива се и се слага в хладилника, за да стегне. След като стане време за сглобяването, сместа се пресипва в друга купа и се бърка с миксер 1-2 мин.

За заливката:

Шоколадът се натрошава в сметаната и се загряват на котлона, докато се разтопи напълно, но не трябва да завира.

Сглобяване:

Блатът се разрязва на 2 части. Върху първия блат се слага от крема и нарязани ягоди. Поставя се вторият блат и се маже с останалия крем. Залива се с шоколадовия ганаш (на мен ми се стече по страните на тортата и отстрани цялата стана в шоколад) и се украсява - аз сложих шоколадови пръчици по краищата и в средата - срязани наполовина ягоди.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: