Начин на приготвяне
За приготвянето на блата:
Яйцата се разделят на белтъци и жълтъци. Белтъците се разбиват с половината от захарта, жълтъците - с другата половина захар и ванилията. Към сместа с жълтъците се добавят прясното мляко и олиото, разбърква се. Добавят се и брашното, бакпулверът и какаото, като трябва да бъдат пресяти.
Накрая се прибавят и белтъците, като се прави на части и се разбърква внимателно, най-добре с шпатула, за да остане сместа въздушна. Пече се в загрята фурна на 200°C. След 10 минути температурата се намалява на 180°С. Когато е готов, се оставя да изстине напълно.
За крема:
На водна баня се разтопява шоколадът заедно с какаото, прясното мляко и маслото. Когато сместа е готова и стане гладка, се маха от котлона. Добавят се ванилията и пудрата захар и се бърка с миксер, ако в сместа се получат бучки, се прецежда. Покрива се и се слага в хладилника, за да стегне. След като стане време за сглобяването, сместа се пресипва в друга купа и се бърка с миксер 1-2 мин.
За заливката:
Шоколадът се натрошава в сметаната и се загряват на котлона, докато се разтопи напълно, но не трябва да завира.
Сглобяване:
Блатът се разрязва на 2 части. Върху първия блат се слага от крема и нарязани ягоди. Поставя се вторият блат и се маже с останалия крем. Залива се с шоколадовия ганаш (на мен ми се стече по страните на тортата и отстрани цялата стана в шоколад) и се украсява - аз сложих шоколадови пръчици по краищата и в средата - срязани наполовина ягоди.