Начин на приготвяне
В малка тенджерка изсипваме 400 г малини, захарта и сиропа от избрания компот. Намачкваме с решетъчна преса и оставяме да заври, като ври за 5-6 минутки. След това прецеждаме сиропа за да отстраним семките и заделяме 100 мл за сиропиране на блатовете.
В друга купа си изсипваме млякото, сметаната и пудрата захар и разбъркваме с телена бъркалка до хомогенен гладък крем. Останалия сироп го загряваме до горещо, но не вряло и разтваряме в него желатина. Оставяме да изстине и прибавяме към крема на тънка струя и с постоянно бъркане до еднородна смес. Става по-рядък крем.
В него внимателно пускаме цели малини и бъркаме, но също внимателно, за да не се разпаднат. Слагаме в хладилника сместа за около 20-30 минути да стегне. През това време си приготвяте стойка или чиния за торта и един ринг за пристягане.
Тъй като блатовете са правоъгълни си изрязвате по формата блата, като с третия си нагаждате празнините. Приготвяте предварително и двата блата по размерите на ринга и поставяте първия върху формата и заграден с ринга. Сиропирате го с половината сироп.
Когато кремът стегне леко (трябва да е като гъст и пухкав крем) го изливате върху блата. Така без да поставяте втория блат връщате в хладилника крема.
Тук решавате дали да го оставите за 2-3 часа да стегне или за 1 нощ, както направих аз. Когато кремът стегне с помощта на мокър нож отделяте ринга от тортата и поставяте и втория блат, който сиропирате с останалия сироп.
Разбивате си сметаната по указанията и покривате равномерно тортата. Украсявате с пресни малини и листенцата мента. Оставяте за още 2-3 часа поне в хладилника и имате една супер свежа и лека торта за горещите дни!
Коментари