Начин на приготвяне
В голяма купа се разбиват яйцата и към тях се прибавя киселото мляко с изгасената в него сода.
Следва олиото, сиренето и газираната вода. Ако сметнете за необходимо, прибавете и малко сол.
Всички кори заедно се навиват на руло и се режат на колелца с ширина 1 см.
Получените охлюви се разлистват, за да няма слепени кори, и се прибавят към яйчено-млечната смес.
Разбърква се добре и със сместа се пълнят догоре предварително намаслените форми за мъфини.
Пекат се в предварително загрята на 180-200°C фурна до златист загар.
След изпичането баничките се оставят да постоят десетина минути във формите и чак тогава се изваждат.
Направени по този начин са с повече хрупкава коричка отвън и мека среда и са по-удобни за сервиране, ако имаш гости.
Вкусни са както топли, така и студени, поднесени с айрян, боза, сирене, сладко или пестил.
Да ви е сладко и на вас!
Коментари