Начин на приготвяне
В голяма купа се разбиват яйцата и към тях се прибавя киселото мляко с изгасената в него сода.
Следва олиото, натрошеното сирене и газираната вода. Ако сметнете за необходимо, прибавете и малко сол.
Всички кори заедно се навиват на руло и се режат на колелца с ширина 1 см.
Получените охлюви се разлистват, за да няма слепени кори и се прибавят към яйчено-млечната смес.
Разбърква се добре и със сместа се пълнят догоре предварително намаслените гнезда на формата за мъфини.
Пекат се в предварително загрята на 180-200 градуса фурна до златист загар. След изпичането баничките се оставят да постоят десетина минути във формите и чак тогава се изваждат.
Поднасят се в хартиени чашки с набодени на дрянови клончета късмети. Добър апетит с пожелание нека ви се паднат най-желаните от вас късмети!
Забележка: Сместа може да се изсипе и направо в хартиените чашки, сложени в гнездата на формата и така да се пекат.