Начин на приготвяне
Измива се почистени от листа цветове от бъз и поставяме в дълбока тенджера. Заливаме с литър и половина изворна вода и резени лимон. Оставя се да кисне 24 часа на хладно и покрито с капак.
Прецежда се течността, лимонът се изцежда добре, както и цветовете.
В получената течност сипваме захарта, листа мента, нарязани парченца ягоди. Поставя се на слаб огън и се бърка с тел, докато захарта се разтопи.
Прецежда се отново и сипваме в стъклени бутилки, като затваряме с капачка.
За бърза консумация оставяме в хладилника, а останалите се заваряват за капачка 10 минути.
Поднасяме бъзонадата с листа мента, парчета ягоди, резени лимон, разредена с газирана или минерална вода.
Вкусна и полезна.
Пие се при болни бъбреци, болно сърце, при високо кръвно и най-вече през зимата за силен имунитет при кашлица и грип.