Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Морковена торта»Чудна морковена торта с орехов крокан

Чудна морковена торта с орехов крокан

Чудна морковена торта с орехов крокан
Снимка: Росица Петрова
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
100 мин.
Порции
12
"Не си прав, Зайо Байо, морковената торта е ужасно вкусна"

Необходими Продукти

  • за ореховия крокан
  • орехи - 150 г
  • захар - 100 г
  • за блатовете
  • яйца - 4 бр.
  • захар - 2 ч.ч.
  • олио - 1 1/4 ч.ч.
  • моркови - 4 ч.ч. (настъргани)
  • бакпулвер - 1 бр. (10 г)
  • сода бикарбонат - 1 ч.л.
  • канела - 1 ч.л.
  • брашно - 2 ч.ч.
  • стафиди - 100 г
  • орехов крокан - 1 ч.ч.
  • за крема
  • маскарпоне - 250 г
  • крема сирене - 125 г
  • течна сметана - 200 мл сладкарска
  • пудра захар - 1/2 ч.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1 ч.ч. = 200 мл

Започнете с приготвянето на ореховия крокан. В сух тефлонов тиган сложете нарязаните на едро орехи и захарта. Бъркайте непрекъснато около 5-6 минути. Когато орехите се запекат и захарта се карамелизира ги изсипете върху хартия за печене и ги разстелете. Оставете да се охладят напълно.

Настържете морковите на едро ренде. В купа смесете олиото и захарта и бъркайте с миксер, докато захарта се разтопи.

В друга купа смесете сухите съставки (брашно, бакпулвер, сода, канела). Започнете да прибявате към сместа от олио и захар яйцата едно по едно, като бъркате след всяко. След това на части прибавете сухите съставки. Ще се получи доста гъста кексова смес.

Смелете в блендер охладения орехов крокан. Заделете 1/3 от него за украса на тортата.

Прибавете към кексовата смес настърганите моркови, стафидите и останалия крокан. Рабъркайте с шпатула.

Разделете сместа на две части и изпечете всяка в тава (26 см), застлана с хартия за печене в загрята фурна на 160 градуса за около 30 минути или до суха клечка. Готовите блатове оставете да се охладят напълно върху решетка.

През това време си пригответе крема. Смесете течната сметана с пудрата захар и разбийте с миксер.

В друг съд смесете маскарпонето и крема сиренето. Разбъркайте добре. Може и с миксер на ниски обороти.

Започнете да прибавяте по малко от разбитата сметана към сместа със сирената. Получава се много пухкав крем.

Поставете единия блат в тортена чиния и върху него намажете 1/2 от крема. Сложете втория и останалия крем.

Намажете морковената торта и наръсете по края със заделения крокан. Поставете тортата в хладилник поне за една нощ.

Да Ви е сладко!

Рецептата, която ползвах, е на Люси Евтимова с леки мои корекции.

Чудната морковена торта с орехов крокан е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: