Начин на приготвяне
Ягодите се почистват и измиват обилно под студена вода. С остър нож се отстраняват дръжките им, като се внимава да се срязват колкото може по-малко от плодовете, за да не се наранят и да останат цели по време на топлинната им обработка.
Почистените ягоди се подреждат на един ред в тавичка и се заливат със сока от 3 изцедени лимона, като внимателно и леко се разместват с лъжица, така че сокът да облее всеки плод. Покриват се с фолио и се оставят за 3-4 часа на стайна температура.
Водата от 1 литър се кипва на котлон. Ягодите се изваждат от лимоновия сок с решетъчна лъжица и се пускат във врящата вода. Варят се за 2-3 минути, след което се изваждат отново с решетъчна лъжица. Отцеждат се добре и се подреждат една до друга в голяма тавичка, отново на един ред.
В дълбока тенджера се смесва захарта - 1 кг и 375 мл от водата, в която са се варили ягодите. Поставя се насилен котлон, като се разбърква периодично, докато се стопи захарта.
Когато заври, температурата на котлона се намалява до тихо варене на течността и се оставя да се сгъсти сиропът. Трябва да се сгъсти повече, защото когато се добавят ягодите, ще се отпусне.
Внимателно се прехвърлят ягодите в сиропа с лъжица и тенджерата се сваля от котлона.
Охлаждат се до стайна температура, като от време на време се разклаща тенджерата.
В началото на изсипване на ягодите ще излязат на повърхността на сиропа, но по-късно ще го поемат и ще се потопят в него.
Охладеното сладко се прибира в хладилник, без да се покрива с капак или фолио.
На следващия ден, с помощта на решетъчна лъжица, ягодите се изваждат от сиропа и се подреждат една до друга в суха тава.
Сиропът, който се е втечнил, се поставя на котлон и се сварява до желаната гъстота. Сваля се от огъня и след като се охлади, се изсипва върху плодовете.
Охлажда се напълно и се оставя за 1- 2 часа в хладилник, след което се разпределя в 2-3 буркана и се съхранява в хладилник.
Ако се изисква по-дългосрочно съхранение, се разпределя все още горещ в сухи и горещи буркани.
Кипърското сладко от ягоди е много сполучливо, опитайте го!
Източник: My Cooking Book
Забележка: Тъй като ще се съхранява сладкото от ягоди за по-дълъг период от време, го налях горещо в сухи и горещи бурканчета, след което ги обърнах, за да вакуумират.
Тази по-дълга за изпълнение рецепта дава чудесен резултат. Получава се точно сладко, а не на конфитюр, с прекрасен ягодов цвят, както са самите по цвят ягодите. Плодовете остават цели и запазват формата си. След като сладкото е напълно охладено, приятно се желира.
Остана ми малко сок от ягодите, които бяха потопени в лимонов сок, който аз сварих с малко захар само на сироп. Налях го в горещо, сухо бурканче.