Начин на приготвяне
Лукът се почиства и се нарязва на еднакви тънки филийки.
Беконът се нарязва на ивици.
В по-дълбок тиган с незалепващо покритие се сипва малко зехтин и се поставят ивиците бекон. Поставя се мрежа за пържене отгоре, защото много пръска. Оставя се да се запържи на умерен котлон за около 3 - 4 мин при периодично разбъркване.
Внимателно с дървена шпатула се изтъргва дъното на тигана, ако има полепнали частици.
Добавя се нарязаният лук и се оставя да се запържи, докато стане златист или за около 15 мин при периодично разбъркване.
Запърженият лук и бекон се заливат с 1 каф. чашка гореща вода, добавя се и стритото кубче бульон и щом се разтвори, се подправя с индийското орехче и бял пипер. Добавя се и заквасената сметана и щом заври, се сваля от котлона.
Спагетите се сваряват в подсолена вода според указанието. Отцеждат се и се разпределят в чинии. Заливат се със струйка зехтин. Във всяка чиния отгоре се разпределя от соса.
За тази много вкусна рецепта съм ползвала паста лингуини.
Пилешкото кубчето бульон го замених със зеленчуково на Knorr. По принцип тези кубчета са много солени и не е необходимо да се добавя още сол, но е въпрос на вкус.
Лукът трябва да се запържи, така че да не се усеща в соса, почти да се е стопил.
Специално си потърсих рецепта за паста, в която не присъства доматен сос и настърган пармезан. От горните съставки се получи разкошен пикантен сос към спагетите/лингуини.
Коментари