Начин на приготвяне
Първо, приготвяме плънката за това традиционно мантъ.
В тиган започваме да запържваме ситно нарязания лук с малко мазнина. След като се запържи лукът, прибавяме каймата и започване отново да запържваме до готовност, на края добавяме пресования чесън и останалите подправки и оставяме сместа да поизстине.
В дълбока купа пресоваме брашното и посредата счукваме яйцата, прибавяме още сол, олио и добавяме една водна чаша хладка вода и започваме да омесваме тестото, което е почти едно към едно като тестото за паста.
С помощта на точилка разточваме тестото и режем, първо, на ленти около два пръста дебелина, после лентите ги режем на малки квадрати.
Взимаме плънката с каймата и по една малка кафяна лъжичка слагаме на всяко едно квадратче. След като свършим с плънката, започване да затваряме парчетата, взимаме парчето на ръце, прибираме двете страни напречно и стискаме, после прибиране и другите две страни и пак стискаме с пръсти.
Готовото мантъ варим с подсолена вода с малко олио до готовност, ще разберете, когато мантъто се покачи върху врящата вода - означава, че са готови.
Вътре е една малка купа пресоваме чесън и разбъркваме с кисело мляко и готовия сос заливаме отгоре на мантъто.
И на края в една малка касерола загаряме малко масло, отгоре добавяме доматена салца, сол и джоджен и поръсва е мантъто със соса.
Ако рецептата ти харесва, опитай и нашето арменско мантъ.