Начин на приготвяне
Тиквичките се измиват добре. Изрязват се дръжките и връхчетата. Нарязват се на тънки филийки по дължина.
Подготвят се двата вида сос. Започваме със сос Болонезе. Лукът се почиства и нарязва на ситно. В тиган се слага малко олио да загрее. Добавя се лукът да се запържи.
Добавя се захарта, като тя придава мекота на лука и притъпява киселинността на доматите.
Добавя се каймата да се запържи, като междувременно се натрошава с бъркалката. Добавя се доматеният сок. Разбърква се.
В купа се слагат 2 с.л. брашно. Добавя се малко вода и се разбива добре да няма бучки. Трябва да стане не много течна смес.
Изсипва се в соса Болонезе, за да се сгъсти. Овкусява се със сол и черен пипер. Разбърква се.
Оставя се на страна и се подготвя сос Бешамел. Сгъстявам и двата соса малко повече от обикновено, защото тиквичките отпускат сок.
В тиган с ненадраскващо покритие се слага да загрее маслото с малко олио. Котлонът трябва да бъде умерен. Добавят се брашното, за да се запържи, като се разбърква с телена бъркалка непрекъснато.
Малко по малко се добавя прясното мляко, като отново се бърка непрекъснато. Овкусява се със сол, черен пипер и бульона на прах. Бърка се до желаната гъстота на соса. Отстранява се от котлона.
Сглобява се лазанята от тиквички. В дълбока йенска тенджера се реди ред кори от тиквички. Сосовете се разпределят за по 3 пласта. Върху първия ред тиквички се намазва добре със сос болонезе. Реди се още един ред тиквички. Намазват се със сос бешамел.
Така се повтаря до изчерпва на продуктите, като най-отгоре се завършва със сос бешамел.
Пече се във фурната. Първоначално с капака на йенската тенджера, за да се задушат тиквичките и да отпуснат сок и да се сготви по-добре лазанята.
След това капакът се маха и се пече още до омекване на тиквичките. Кашкавалът се настъргва. Поръсва се и се пече до запичане.
Лазанята от тиквички е вкусна и полезна вариация на любимо ястие.