Начин на приготвяне
Яйцата се разделят на белтъци и жълтъци поотделно. Добавяме при белтъците захар и ванилия и с миксер се разбива. Прибавя се олио, разбиваме и накрая брашното с бакпулвера.
В другата купа се разбиват жълтъците с захарта, добавя се олио и брашно с бакпулвер, ванилия.
Разбърква се добре и разделяме сместа на две равни части. В първата прибавяме какао, сварено кафе и разбъркваме да се получи еднородна смес.
Към втората сипваме прясно мляко и разтворимо кафе 3 в 1, разбърква се отново. Двете смеси сипваме в найлонови торбички с отрязано връхче. Черешите се срязват на две, почистват се от костилката и поръсваме с щипка брашно.
В тавичка 23-24 см, върху хартия за печене, сипваме половината бяла смес. С тъмната смес от какао се оформят по две линии, а между тях се запълва със смес от 3в1.
Нареждат се парчета череши, вижте на снимката. Покрива се с останалата бяла смес, като се разпределя с лъжица. Отгоре се повтаря шарката.
Печем в загрята фурна на 180 градуса до суха клечка за 25-30 минути. Охладения кекс се нарязва и сервира. Уникален вкус, струва си да опитате.
Петнистият кекс с череши е готов.