Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Петнист кекс с череши

Петнист кекс с череши

Петнист кекс с череши
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
1 / 7
05/07/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
70 мин.
Порции
7
"Уникален вкус, струва си да опитате"

Необходими Продукти

  • бяла смес
  • белтъци - 3 бр.
  • захар - 4 с.л.
  • ванилия - 1 бр.
  • олио - 4 с.л.
  • брашно - 3 с.л.
  • бакпулвер - 1 равна ч.л.
  • жълта смес
  • жълтъци - 3 бр.
  • захар - 3 с.л.
  • олио - 4 с.л.
  • брашно - 3 равни с.л.
  • бакпулвер - 1 равна ч.л.
  • ванилия
  • какао - 2 ч.л. тъмно
  • кафе - 2 с.л. сварено
  • прясно мляко - 1 с.л.
  • разтворимо кафе - 3 ч.л. 3в1
  • череши - 1 шепа
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Яйцата се разделят на белтъци и жълтъци поотделно. Добавяме при белтъците захар и ванилия и с миксер се разбива. Прибавя се олио, разбиваме и накрая брашното с бакпулвера.

В другата купа се разбиват жълтъците с захарта, добавя се олио и брашно с бакпулвер, ванилия.

Разбърква се добре и разделяме сместа на две равни части. В първата прибавяме какао, сварено кафе и разбъркваме да се получи еднородна смес.

Към втората сипваме прясно мляко и разтворимо кафе 3 в 1, разбърква се отново. Двете смеси сипваме в найлонови торбички с отрязано връхче. Черешите се срязват на две, почистват се от костилката и поръсваме с щипка брашно.

В тавичка 23-24 см, върху хартия за печене, сипваме половината бяла смес. С тъмната смес от какао се оформят по две линии, а между тях се запълва със смес от 3в1.

Нареждат се парчета череши, вижте на снимката. Покрива се с останалата бяла смес, като се разпределя с лъжица. Отгоре се повтаря шарката.

Печем в загрята фурна на 180 градуса до суха клечка за 25-30 минути. Охладения кекс се нарязва и сервира. Уникален вкус, струва си да опитате.

Петнистият кекс с череши е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: