Начин на приготвяне
Рецептата за тартифлет се основава на регионалната рецепта за пела – запеканка, приготвена с картофи, лук и остатъци от сирене, а името ѝ идва от диалектната дума за картоф - тартифла.
Измиваме пресните картофи и ги поставяме в тенджера с кипяща подсолена вода. Бланшираме ги за 6-8 минути.
Термичната обработка на зеленчуците зависи от тяхната големина - моите картофи са средни. Отцеждаме водата и ги оставяме да се охладят.
Пушените гърди нарязваме на кубчета и ги запържваме до златисто на умерен огън. Изваждаме ги върху върху хартия, попиваща мазнината им.
Ситните зарчета от шалота сотираме в остатъчната мазнина. Прибавяме стритите изсушени билки и овкусяваме със сол и черен пипер. Връщаме пушените гърди и деглазираме с виното, като оставяме да покъкри 4-5 минути, докато се изпари алкохолът.
Моцарелата нарязваме на шайби, а сиренето настъргваме на едро ренде, можете да замените Грюера с топен или с Чедър.
Охладените и обелени картофи нарязваме на шайби с големина 1 см.
В намаслена тавичка подреждаме картофените кръгчета, разпределяме равномерно от плънката с лук и пушени гърди, подреждаме парчета шунка и поръсваме с Грюер.
Правим втори ред, като този път подреждаме моцарела и слайсове шунка.
Върху третия ред картофени шайби поръсваме щедро от сиренето, резени моцарела и малко от плънката.
Заливаме тартифлета със сметана, малко масло, поръсен с Грюер и останалите запържени кубчета пушени гърди.
Запичаме го в предварително загрята на 180 градуса фурна за 30-35 минути, докато се образува златиста хрупкава коричка.
Сервира се с бяло вино и зелена салата.
Тартифлетът с пресни картофи и пушени гърди е много вкусен!