Начин на приготвяне
Тенджера под налягане.
Почиства се зеленият фасул под течаща вода. Ако са много дълги шушулките, може да се срежат през средата.
Главите лук се наситняват. Морковите се почистват и нарязват на кубчета / шайби. Целината се почиства и нарязва на кубчета. Чесънът, ако са големи скилидите, се разрязват на парчета.
В тенджерата се загрява зехтинът. Изсипват се наситненият лук, морковите и целината. Посолява се със сол. Задушават се в зехтина, докато омекнат.
Прибавя се зелен фасул, добавя се червен пипер и зърната черен пипер. Разбърква се и се залива с настърганите домати и отново се разбърква.
Долива се вода само до фасула и се затваря капакът на тенджерата. Котлонът се намалява до 6 степен от 9 възможни и след като зашуми клапанът, се засича времето на готвене, около 25-30 мин.
След като клапанът/парата спадне, се отваря тенджерата и се добавя лъжицата масло. Не се разбърква с лъжица, а се поклаща самата тенджера, за да се разпредели навсякъде.
Наситнява се магданоз и копър и се посипва отгоре.
По избор може готовата яхния да се сервира с топка гъсто кисело мляко.
Постната яхния от зелен фасул в тенджера под налягане е готова.
Коментари