Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Сладка баница»Сиропирана баница с крем от череши

Сиропирана баница с крем от череши

Яница НиколоваЯница Николова
Мастър Шеф
5403k9436
Сиропирана баница с крем от череши
Снимка: Яница Николова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
70 мин.
Общо
100 мин.

Необходими Продукти

  • кори за баница - 1/2 пакет
  • олио - за намазване
  • Крем
  • компот от череши - 300 - 350 мл само сока /или сливи/
  • череши - около 200 г пресни
  • захар - около 3 - 4 с.л.
  • нишесте ванилия - 1 бр. /50 - 60 г/
  • ванилия - 1 бр. на прах
  • Сироп
  • захар - 1 ч.ч.
  • вода - 1 ч.ч.
  • лимони - 1 резен
  • кокосови стърготини - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Приготвя се кремът, в част от сока се разтваря нишестето.

Другият сок се слага в тенджера с изчистените от костилките череши и захарта. Вари се 5-10 минути и черешите се изваждат с решетъчна лъжица. Към сиропа се прибавя разтвореното нишесте на тънка струйка. Бърка се непрекъснато с дървена лъжица, докато се получи гъст крем.

Маха се от огъня и се прибавят черешите. Разбърква се и се оставят да се охладят.

Правоъгълна тава се намазва с олио. Взима се един пакет с кори и се разрязват на две през средата от към късата страна, ползва се само едната половина.

Навиват се по четири кори, без да се намазват с олио помежду им. Слага се от крема по дължина, краищата се прегъват, за да не изтече по време на печене, и се навива на руло.

Така се прави и с останалите кори.

Рулата се нареждат в тавата, отгоре се намазват с олио. Пекат се в загрята фурна на 200°C до златисто. Охлажда се.

Приготвя се сироп, водата и захарта се кипват за 5 минути, после се изстисква лимоновият резен.

Баницата се залива със сиропа и се поръсва с кокосовите стърготини. Завива се с фолио и се оставя да попие сиропа. Сервирайте леко охладена.

*Може да се ползват и плодовете от компота, но трябва да се отстранят костилките.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: