Начин на приготвяне
Фурна - 165 градуса;
Дълбока кейкова ребрована форма намаслена с масло и поръсена с малко брашно. Брашното се изтупва;
Работи се с миксер;
Продуктите са със стайна температура.
Стафидите се натопяват в 2-3 с. л. ром и 2 с.л. вряща вода. Оставят се настрана за около 1 час.
Врящата вода подпомага стафидите бързо да омекнат, но ако предварително за 1 нощ се натопят само в ром, не е необходимо да се добавя вряща вода. Преди да се поставят в кейка се изцеждат и подсушават в домакинска хартия.
Маслото със стайна температура се разбива до пяна, прибавя се захарта и се разбива на висока скорост на миксера до крем.
Добавя се сладкарската извара, разбива се, само докато се усвои, и се добавят яйцата едно по едно, киселото мляко, подсушените стафиди и шоколада, нарязан на кубчета.
Разбърква се до еднородна смес, докато се обединят продуктите и на порции се прибавя брашното, предварително разбъркано с бакпулвера.
Сместа се изсипва в кейкова намаслена форма, заглажда се и се потупва, за да излезе въздухът. Пече се на 165 градуса, за около 55-60 минути или до суха дълга клечка поставена в средата на кейка.
Изважда се от фурната, охлажда се за 15-20 мин. във формата и се изважда върху решетка до пълното изстиване.
Преди да се поднесе се поръсва обилно с хубаво какао.
................
Дълго време разглеждах различни рецепти, които са точно на Кейк с кисело мляко и извара и нито една напълно не ми хареса. Тази рецепта е съвкупност от няколко различни рецепти и съставки, които извадих от различни предложения, и мога да кажа, че се получи прекрасен кейк, голям, пухкав и сочен.
Рецептата, която посочвам, разбира се, че търпи развитие, може да се ползва обикновена извара, важното е да е кремообразна, да не е зърнеста и ако е такава предварително се минава с пасатор до пълна гладкост, киселото мляко може да бъде заменено от заквасена сметана, да се добавят шепа нарязани орехи, стафидите може да се заменят с дребни сушени плодове, например сушени боровинки, ягоди, малини, а шоколадът е по желание, може и напълно да се изключи.
Заливката отгоре може да е, както съм посочила, от натурално какао, то дава една нотка на лека горчивина и е много приятна, може да се залее и само с разтопен шоколад. Въпрос на избор и желание.