Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Кекс с извара и кисело мляко

Кекс с извара и кисело мляко

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Кекс с извара и кисело мляко
Снимка: marcheva14
2 / 8
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
75 мин.
Порции
10
"И изведнъж ни се дояде кекс, ама не какъв да е, а кекс с извара и кисело мляко"

Необходими Продукти

  • масло - 150 г стайна температура
  • захар - 160 г
  • яйца - 3 бр. L
  • извара - 260 г сладкарска
  • кисело мляко - 3 с.л.
  • брашно - 300 г
  • бакпулвер - 1 пакетче (10 г)
  • ванилия - 1 ч.л. екстракт
  • шоколад - 100 г
  • стафиди - 200 г
  • какао - натурално високомаслено за поръска
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна - 165 градуса;

Дълбока кейкова ребрована форма намаслена с масло и поръсена с малко брашно. Брашното се изтупва;

Работи се с миксер;

Продуктите са със стайна температура.

Стафидите се натопяват в 2-3 с. л. ром и 2 с.л. вряща вода. Оставят се настрана за около 1 час.

Врящата вода подпомага стафидите бързо да омекнат, но ако предварително за 1 нощ се натопят само в ром, не е необходимо да се добавя вряща вода. Преди да се поставят в кейка се изцеждат и подсушават в домакинска хартия.

Маслото със стайна температура се разбива до пяна, прибавя се захарта и се разбива на висока скорост на миксера до крем.

Добавя се сладкарската извара, разбива се, само докато се усвои, и се добавят яйцата едно по едно, киселото мляко, подсушените стафиди и шоколада, нарязан на кубчета.

Разбърква се до еднородна смес, докато се обединят продуктите и на порции се прибавя брашното, предварително разбъркано с бакпулвера.

Сместа се изсипва в кейкова намаслена форма, заглажда се и се потупва, за да излезе въздухът. Пече се на 165 градуса, за около 55-60 минути или до суха дълга клечка поставена в средата на кейка.

Изважда се от фурната, охлажда се за 15-20 мин. във формата и се изважда върху решетка до пълното изстиване.

Преди да се поднесе се поръсва обилно с хубаво какао.

................

Дълго време разглеждах различни рецепти, които са точно на Кейк с кисело мляко и извара и нито една напълно не ми хареса. Тази рецепта е съвкупност от няколко различни рецепти и съставки, които извадих от различни предложения, и мога да кажа, че се получи прекрасен кейк, голям, пухкав и сочен.

Рецептата, която посочвам, разбира се, че търпи развитие, може да се ползва обикновена извара, важното е да е кремообразна, да не е зърнеста и ако е такава предварително се минава с пасатор до пълна гладкост, киселото мляко може да бъде заменено от заквасена сметана, да се добавят шепа нарязани орехи, стафидите може да се заменят с дребни сушени плодове, например сушени боровинки, ягоди, малини, а шоколадът е по желание, може и напълно да се изключи.

Заливката отгоре може да е, както съм посочила, от натурално какао, то дава една нотка на лека горчивина и е много приятна, може да се залее и само с разтопен шоколад. Въпрос на избор и желание.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: