gotvach.bg»Рецепти»Палачинки»Катми»Чудни Родопски Катми

Чудни Родопски Катми

Росица ПетроваРосица Петрова
Мастър Шеф
5956k3k4k5
Чудни Родопски Катми
Снимка: Росица Петрова
1 / 9
17/06/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
40 мин.
Порции
10
"Тих огън и много любов - две задължителни съставки за приготвянето на чудни родопски катми"

Необходими Продукти

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затоплете леко водата. Разтворете маята и захарта в 100 мл от нея. Покрийте съда и оставете да се активира за 10-15 минути. В дълбока купа разбийте яйцата със солта, прибавете киселото мляко и останалата хладка вода.

Пресейте брашното и започнете да добавяте и него на части.

Накрая сложете и активираната вече мая. Ако ползвате суха мая ще ви е необходим 1 пакет (7 г). Не е задължително да я активирате предварително. Добавете я към брашното и разбъркайте с останалите продукти.

Покрийте съда с кърпа и оставете на топло да втаса за 30-40 минути. Когато на повърхността се образуват балончета сместа за катми е готова.

Затоплете тефлонов тиган, намажете с олио, гребнете с черпак и изсипете в центъра на тигана. Разнесете с кръгови движения сместа навсякъде. Изпечете от едната страна и с помощта на лопатка обърнете.

Котлонът не трябва да е много силен (от 6 степени пекох на 4), защото катмите трябва да се пекат по-бавно, за да не останат сурови в средата. След всяка намаслявайте тигана с няколко капки олио.

Готовата катма намажете с размекнато масло. От тази смес направих 10 катми. Поднесете със сирене или сладко по ваш избор.

Да Ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.6
510
41
30
20
11
Дай твоята оценка: