Чудни балатонки

Кулинарна мрежаКулинарна мрежа
Джедай
7466k2k4k
Чудни балатонки
Снимка: Кулинарна мрежа
1 / 2
08/12/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
4
"Чудните балатонки са идеални за сутрешна или следобедна закуска, защо не и за работа или училище"

Необходими Продукти

  • за тестото
  • брашно - 500 г
  • кисело мляко - 100 г
  • олио - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • прясно мляко - 100 мл
  • мая - 1 пакетче /7 г/ суха
  • захар - 1 ч.л.
  • за намазване
  • жълтъци - 2 бр.
  • прясно мляко - 1 ч.л.
  • за поръсване
  • чубрица
  • сусам
  • маково семе
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа пресяваме брашното. Добавяме кисело мляко, вода, олио, сол и прясно мляко, в което предварително сме разтворили пакетче суха мая и 1 ч.л. захар.

Замесваме меко тесто и оставяме да втаса за час.

Разточваме с точилка и изрязваме лентички. Поръсваме с шарена сол и навиваме на кренвиршки.

Оставяме отново да втаса за половин час.

Намазваме с 2 жълтъка и 1 ч.л. прясно мляко. Поръсваме с чубрица, сусам, маково семе.

Печем чудните балатонки на 170 градуса за 25-30 минути.

Източник: Maia Ivanova - Кулинарна мрежа

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
41
30
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Киви
Киви
Не знам как сте замесили меко тесто с тези съставки. Моето стана много твърдо, даже с добавена екстра вода. На вид са хубави и ако ще се ядат топли ама като изстинат сигурно няма да са за ядене.
15.10.2022 13:29