Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Питка за безаварийно шофиране с нова кола

Питка за безаварийно шофиране с нова кола

Ваня ГеоргиеваВаня Георгиева
Гуру
2k11k4k10k5
Питка за безаварийно шофиране с нова кола
Снимка: Ваня Георгиева
1 / 4
23/06/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
10

Необходими Продукти

  • яйца - 2 бр. (единият жълтък за намазване)
  • прясно мляко - 300 мл
  • кисело мляко - 2 - 3 с.л.
  • суха мая - 7 г. на Йоткер
  • захар - 2 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • олио - 5 с.л
  • брашно - 800 г
  • масло - 50 г за намазване на корите
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте половината брашно в тава, поръсете солта, захарта и маята. Разбъркайте и направете кладенче, изсипете разбитите яйца, като заделите единия жълтък за намазване, млякото и олиото.

Започнете да месите, като постепенно добавяте от останалото брашно. Месите, докато получите хубава стегната топка тесто, намажете с олио и оставете да втаса. Разделете тестото на 5 части, една около 280 грама, която ще е център, и 4 топки по 250 грама. Трябва да сте получили тесто около 1270 грама.

Хубаво загладете топката за център и поставете по средата на тавата, която е застлана с хартия за печене. Другите топки разточете на 4 обли кори, намажете с масло без последната.

Разрежете на 8 части, всяка част разрежете по средата и промушете острия връх отдолу нагоре. Подредете ги като 4-те от тях поставете с широката част до центъра, а по между тях - другите 4 с върха на вътре.

От снимката в суров вид ще придобиете представа.

Оставете питката да втаса след което намажете с разбития жълтък, поръсете със семена и печете в загрята фурна на 170 градуса.

След като изстине питката, декорирайте с букви от захарно тесто.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: