Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Питка Елха за Нова Година

Питка Елха за Нова Година

ВалерияВалерия
Мастър Шеф
2564k6751
Питка Елха за Нова Година
Снимка: Валерия
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
55 мин.
Порции
4
"Питка Елха за Нова Година с уникален вкус на моцарела, копър и чесън."

Необходими Продукти

  • за тестото
  • брашно - 300 - 350 г
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • суха мая - 5 г
  • прясно мляко - 150 мл топла вода
  • яйца - 1 бр. малко
  • oще
  • моцарела - около 150 г твърда, кашкавалена
  • жълтъци - 1 бр.
  • олио - 1 с.л.
  • масло - 50 г разтопено
  • чесън - 2 ск.
  • копър - 1 с.л. нарязан
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа се пресява 300 г брашно. Към него се добавят маята, солта и захарта. Яйцето се разбива и се прибавя заедно с млякото. Замесва се меко тесто, като при месенето се добавя още малко брашно.

Тестото се оставя да втаса за 30-40 минути. След това се разделя на 17 топки. Излизат по 30 г. Всяка топка се разстила леко с ръце и вътре се слага парче моцарела.

След това краищата се събират и се прави отново на топка. Докато правя това мини питките стоят покрити с кърпа, за да не хванат коричка.

Готовите топки с моцарела се оставят покрити с кърпа за 15 минути. Сложете хартия за печене в тавата и леко я намажете с масло. След това топките се подреждат, отгоре се мажат със смес от жълтъка и олиото. Аз оформих на елхичка, но може да си ги наредите и в кръгла тава.

Пекат се в предварително загрята фурна с вентилатор на 180 градуса за около 25-30 минути. След това се мажат с разтопено масло с чесън и копър.

Източник: Вкусни рецепти с Валерия

Вижте още вкусни идеи за Нова година и рецепти за баници с късмети.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: