Начин на приготвяне
Избират се картофи с приблизително еднаква големина.
Картофите се измиват под течаща вода и се поставят в дълбок съд, сипват се с вода, колкото да ги покрие и се сваряват.
Много е важно картофите да се сваряват необелени, тъй като, ако ги сварим обелени, ще станат по-воднисти, и така картофената смес ще стане течна и картофените кюфтета ще се разпаднат.
След като са готови, се поливат със студена вода и се оставят да се охладят. Много важно е да не са напълно охладени, тъй като ще се намачкват по-трудно. За лесно, бързо и добре намачкано картофено пюре, е препоръчително да се мачкат, докато са все още топли.
Обелват се и се мачкат, като се овкусяват със сол и черен пипер на вкус.
Подготвя се плънката, като кашкавалът се рендосва, а беконът се реже на малки парченца. (по желание може да го блендирате, за да се доближи максимално до състоянието на кашкавала).
Прави се топченце, като по средата се прави малка дупка с лъжичка, слага се плънката, слага се още малко от картофената смес над плънката и се оформя кюфтето. И така, докато се оформи цялата картофена смес.
Готовите кюфтета се овалват в яйце и брашно/ или галета и се пържат в дълбок съд с мазнина. Много важна особеност е мазнината да покрие поне половината от височината на кюфтенцата и мазнината да е предварително загрята, тъй като в противен случай ще станат мазни и рискуваме тяхното разпадане.
Моят съвет, за да не стават тъмни, ги овалвайте в белтък, а жълтъка го сложете в картофената смес.
Картофените кюфтета могат да се изпекат и на предварително загрята фурна на 180 градуса до готовност (при мен това отнема около 20 минути).
Картофените Кюфтета с Бекон и Кашкавал са готови.