Начин на приготвяне
Яйцето се разбива, прибавят се последователно олиото, киселото мляко с разбърканата в него сода за хляб и наситнените шунка и кисели краставички.
Постепенно се добавя брашното към сместа, докато го поеме.
Накрая се добавят няколко щипки сол и подправки по избор (риган, босилек, чубрица, лют червен пипер, черен пипер) - аз добавих смлян черен пипер, суха чубрица и едро счукана суха червена люта чушка за лека пикантност.
Гнездата на формата за мъфини се намазват с малко размекнато масло, поръсват се леко с брашно и формата се разклаща и потупва хубаво, за да се разпредели брашното равномерно по нея.
След това формата се обръща и изтръсква, за да падне излишното брашно от нея.
Пълнят се гнездата на формата за мъфини 3/4 от височината им и се пекат около 25-30 минути в предварително добре загрята фурна на 180 градуса - докато дървената клечката, мушната в някое от мъфинчетата, излезе суха.
Съвет: Изчакайте солените мъфини малко да поизстинат, преди да ги извадите от формата.
Солените мъфини с яйце и бекон са много вкусни!