Gotvach.bg»Рецепти»Салати»Оризова салата»Салата от ориз и риба тон

Салата от ориз и риба тон

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Салата от ориз и риба тон
Снимка: Yordanka Kovacheva
3 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
40 мин.
Порции
2
"Една хапка е салата, две - лека вечеря, три - пиршество"

Необходими Продукти

  • ориз - 125 г.
  • домати - 1 бр.
  • риба тон - 100 г от консерва
  • кисели краставички - 2 бр.
  • зелени маслини - 12 бр. без костилки
  • тиквичка - 100 г
  • мента - 4 - 5 свежи листа
  • оцет - на вкус (или лимонов сок)
  • зехтин - 50 мл или на вкус
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарежете тиквичката на ситни кубчета и заедно с ориза сварете в леко подсолена вода за около 20 минути. Веднага отцедете и полейте със студена вода, за да се спре процесът на готвене и зрънцата ориз да са цели и по- твърдички.

Оставете да се отцеждат и охладят напълно, а през това време си подгответе всичко останало.

Краставичките нарежете на малки кубчета, сторете същото с домата, като имате предвид, че той не трябва да е твърде узрял. Хубаво е да е месест, затова ако вашият има повече семена, отстранете част от тях, за да не се разводнява салатата.

Маслините нарежете на тънки кръгчета.

Отцедете рибата тон от течността и мазнината в консервата. Сложете я при вече изстиналите ориз и тиквички и прибавете и всичко останало.

Ментовите листа накъсайте на едро и част от тях сложете в салатата, останалите използвайте за посипване накрая. Разбъркайте добре.

Овкусете със сол, зехтин и оцет или лимонов сок (аз слагам и от двете и става превъзходно).

Поднесете като вкусна свежа лятна вечеря или обяд.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: