Gotvach.bg»Рецепти»Паста»Спагети Болонезе - оригинал

Спагети Болонезе - оригинал

ИнаИна
Новак
12038
Спагети Болонезе - оригинал1 / 12
16/06/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
35 мин.
Порции
6
"Да вдигнат ръка всички почитатели на италианската кухня"

Необходими Продукти

  • спагети - 1 пакет
  • кайма - 500 г
  • домати - 690 г пасирани
  • целина - едно стебло, около 7 см. дълго
  • моркови - 1 среден на големина
  • лук - 1 глава
  • морска сол - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • вода - 1 к.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Запържете до златисто лука и добавете нарязаните ситно целина и моркови. Запържете и тях и добавете каймата. След като и тя се запържи, като добре сте я бъркали, прибавете доматите заедно с водата. Бъркайте и овкусете със сол, захар. Оставете да ври.

Пуснете спагетите в обилно количество вряща подсолена с морската сол вода и ги сварете според указанията на опаковката.

Отцедете спагетите, разпределете ги в чинии, отгоре сложете от соса Болонезе и украсете с малко босилек.

Сервирате готовите спагети Болонезе се и се пожелава: Бан Апетито!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
510
48
34
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Теодора Мещерова
Теодора Мещерова
В сос Болонезе не се слага никаква целина! Това първо. Второ- каймата трябва да се размие в малко вода и след това да се сложи в тигана да се пържи, като се доразбива с тел, за да стане на трохи. Морковите трябва да са настъргани, а не нарязани. В соса се слага босилек и риган. Задължително се слага доматено пюре и щипка захар, за да се убие киселинноста на доматите. Преди да слагате имена на рецептите си, първо помислете хубаво, че да не ставате за резил
17.09.2020 10:57
7
2
Потребител#178244
Потребител#178244
Никъде не видях червеното вино....каймата трябва да е микс, също така, за да е по-ароматно се слага и малко доматено пюре, разредено с пилешки бульон. Практически тази рецепта е наполовина - до т.нар. софрито, след което почва същинското готвене. Микса от свинска и телешка кайма, след като пусне и се изпари водата, се слага и виното и разреденото с пил.бульон доматено пюре, температурата се намаля и се оставя да къкри (внимание) поне 2 ч. Като кръщавате нещо "Болонезе" не го правете през пръсти и наполовина или го кръстете "Спагетките на Марийка от Люлин" примерно. Същото е и с оня буламач, който наричат "Карбонара" със тая проклета сметана :Д
24.10.2016 18:33
8
ВИЛИ-Виолета Матева
ВИЛИ-Виолета Матева
Обичам спагети ,вкусни са и бързо се приготвят,може с кайма може и без нея ,а ако се прибавят и тиквички става уникално вкусно
23.02.2016 20:52
1
Д
Д
С щипка риган и малко бяло вино стават екстра.
19.03.2015 16:58
митака
митака
Рецептата е Супер.Много вкусно става
23.12.2014 16:04
2
Milena
Milena
прави се с телешка кайма и подправки
14.12.2014 21:49
2
Karinna
Karinna
Такаааа,идем в Италия ,и станем Италианки.По големи дървени философки от Българските дами -НЯМА!Този спор могат да го водят по между си единствено Италианците,моля,не им се месете в кулинарният свят.Българките си водете спор за МУСАКА И ШОПСКА САЛАТА,но пастата оставете на Италианците.И както тук във всеки край на България можеш да чуеш "ОРИГИНАЛНАТА РЕЦЕПТА ЗА МУСАКА",така и в Италия можеш в различните краища да чуеш мноооого "оригинални" рецепти за всякакъв вид паста и сос!
10.02.2014 19:27
15
7
1
Покажи всички подкоментари
Pille
Pille
Може да не са болонезе , но са супер!
20.11.2013 20:41
5
3
Ванес
Ванес
Как да няма спагети "болонезе"?!?
Разбира се че има,най-често сервираната паста със сос "болонезе" са именно спагетите! :)
30.09.2013 16:46
5
2
Петя
Петя
Не съществуват спагети "Болонезе".Има всякаква друга паста "Болонезе",но не и спагети. Така, че това със сигурност не е "оригинала".
30.09.2013 16:36
1
8
3
Покажи всички подкоментари
РУМЯНА
РУМЯНА
НЯМА НИЩО ОБЩО СЪС СОС -БОЛОНЕЗЕ-
30.09.2013 12:08
3
Елена
Елена
много далеч сме от истинското, но поне пак е вкусно
15.07.2013 08:57
2
Тодор Иванов
Тодор Иванов
Така това болонезе е доста далече от оригиналното. Трябва да се сложи червено вино и пресен босилек и по желание чесън и чили. Също така трябва да се сложи и дафинов лист. Доматите трябва да са били консервирани преди това иначе трябва да се бланшират и да се обелят преди да се пасират. Липсва и доматеното пюре. Както и пармезана накрая когато всичко е готово.Каймата трябва да е задължително телешка. С тези промени болонезето моеже да се доближи до оригиналното :)
14.07.2013 22:00
12
1