Айле сладкиш с какао

25/02/2016
"Невероятно вкусен и сочен сладкиш с кори за баница - всички вкъщи ще се влюбят в него "
Приготвяне25 мин.
Готвене40 мин.
Общо65 мин.
Порции8
Сготви+1 точки
47 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо233 471
  • Преглеждания за месеца4835
  • Преглеждания за седмицата1432
  • Коментирана7 пъти
  • Рейтинг4.9 от 5
  • Сготвена47

Необходими Съставки

  • яйца - 3 бр.
  • захар - 1 ч.ч.
  • кисело мляко - 1 ч.ч.
  • олио - 50 мл
  • брашно - 1 ч.ч.
  • бакпулвер - 10 г
  • какао - 1 с.л.
  • точени кори - 10 бр. листа (броя на корите зависи от диаметъра на тавата в която ще се пекат, до запълване на цялото дъно)
  • масло - за намазване
  • За сиропа
  • захар - 2 ч.ч.
  • вода - 2 ч.ч.
  • лимони - 1 бр.
* мерки и количества

Видео Рецепта

Начин на приготвяне

Първо направете захарния сироп като смесите захарта с водата и сока на лимона, настържете малко от кората му и сложете да кипне, варете до сгъстяване на сиропа.

Махнете от котлона и оставете на студено да се охлади. Вземете една от корите, сложете я на масата и от широката ѝ страна я нагънете като хармоника.

Процедурата се повтаря с останалите точени кори. Наредете ги една до друга както са нагънати в тава или форма за торта, която предварително сте намазали с масло. Поставете във загрята фурна на 180 градуса и ги запечете за 10-15 минути до златист цвят на корите. Извадете формата и изчакайте да се охладят.

През това време направете кексовата смес, като за целта разбийте яйцата със захарта до кремообразна смес, добавете млякото с бакпулвера и олиото и разбъркайте. Пресейте брашното и какаото и ги добавете към яйчената смес и разбъркайте с дървена шпатула до пълното поемане на брашното.

Изсипете тази смес върху изстиналите кори във формата, приравнете и печете на 170 градуса около 40 минути до суха клечка. Извадете сладкиша, нарежете го и още топъл го залейте със студения захарен сироп. Оставете да изстине и приберете в хладилника за няколко часа да се сиропира сладкишът.подобни рецепти тук

5 17
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (7)

Боряна
Боряна
05.08.2017 15:33
Страхотен сладкиш! И аз добавих стафиди в текстовата след, стана Страхотен!
0
0
Габриела
Габриела
21.02.2017 09:11
Направих го за първи път сега, стана изумително добре. Може да се правят разни вариации - аз сложих с кексовата смес малко стафиди.
1
1
Таня Арабаджийска
Два пъти го правя вече този сладкиш, невероятен е. Единият път го поръсих с кокосови стърготини, а другия път- с настърган шоколад.
1
0

Виж всички коментари или напиши такъв