Начин на приготвяне
Препечете леко бадемите за няколко минути на сух тиган. Босилека, ментата и копъра измийте и отцедете от водата.
В подходящ съд накъсайте зелените подправки, като отстраните дръжките им, добавете накъсаната моцарела, малко зехтин, сол, черен пипер, леко начуканите в хаванче шам фъстък и бадеми (може и цели, ако сте сигурни в пасатора си), скилидката чесън, сушените червени боровинки и лимоновия сок.
Пуснете пасатора за около 1 минута, но не по-дълго, за да не стане на каша.
Пробвайте на вкус и добавете по желание още зехтин, сол или черен пипер. Желателно е текстурата на пестото да се получи по-грапава и да е по-едро смляно всичко, за да се усещат отделните съставки.
Нарежете франзелата под ъгъл на филийки и ги препечете от двете страни в тостера или във фурната.
Намажете ги с пестото, поднесете ги върху плато, гарнирани със листенца зелени подправки (босилек, мента, копър) и чери доматки.
Уникално вкусното билково песто е готово.
Коментари