Gotvach.bg»Рецепти»Пица»Пица с картофи и билково песто

Пица с картофи и билково песто

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Пица с картофи и билково песто
Снимка: marcheva14
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
6
"Пица като никоя друга - с картофи и билково тесто, което носи неповторим аромат и вкус"

Необходими Продукти

  • ТЕСТО
  • брашно - 300 г бяло
  • сол - 1/2 ч.л.
  • мая - 1/2 ч.л. суха
  • зехтин - 60 мл
  • вода - 150 - 170 мл хладка
  • ГАРНИРАНЕ
  • картофи - 1 кг
  • вода - 700 мл студена
  • сол - 4 ч.л.
  • лук - 1 голяма глава нарязана на кръгове
  • зехтин - 60 - 75 мл
  • розмарин - 1 с.л. наситнен (пресен)
  • черен пипер - 1 ч.л.
  • босилек - 1 шепа нарязан на едро
  • БИЛКОВО ПЕСТО
  • магданоз - 1/2 връзка
  • копър - 1/2 връзка
  • босилек - 1/2 връзка
  • риган - 1/2 връзка
  • чесън - 2 - 3 скилидки
  • кашу - 80 г сурово
  • пекорино - 60 г на кубчета
  • зехтин - около 80 - 100 мл
  • сол
  • черен пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Необходима е плоска тава, леко намаслена със зехтин - 42/33 см; Фурна - 250 градуса без вентиратор.

Започва се с картофите

В голяма купа се изсипва водата с 4 ч.л. сол. Разбърква се. Картофите се почистват, обелват и нарязват на V образното ренде или мандолина на тънички дискове. Веднага се поставят във водата, за да престоят около 30 до 90 мин. Това спомага да не потъмнеят, да се овкусят и да се сготвят частично от солта. Ще омекнат.

След това време картофите се отцеждат от водата и с ръце се изстискват внимателно.

Поставят се върху домакинска хартия и много добре се подсушават. Това е важно, за да не остане след това тестото глетаво от влагата и картофите да останат хрупкави.

Прехвърлят се в голяма купа и се смесват със зехтина, лука нарязан на дискове около 3 мм, наситнен розмарин и черен пипер. Оставят се настрана.

Тесто

Междувременно докато се изчакват картофите, се приготвя тестото. В купата на миксера или ръчен такъв се изсипва брашното, сухата мая, отстрани солта, зехтин и се добавя водата. Замесва се меко тесто за около 5 минути. Ако изглежда сухо се добавя още малко вода.

Трябва да е гладко и еластично. Прехвърля се в леко намаслена със зехтин купа, покрива се и се оставя да втаса за около 30 мин. След това време се изважда и поставя в центъра на тавата и с ръце се разстила до краищата ѝ. Върху него се разпределя сместа с картофите, като се покриват и краищата на тестото.

Пече са на 250-220 градуса без вентиратор за около 30 минути или докато крайчетата на тестото покафенеят, а картофите са със златист цвят.

Пицата се нарязва на провоъгълни парчета. Сервира се топла с купичка билково песто.

Билково песто

Всичко продукти за билковото песто се почистват и се поставят в блендер. Смилат се на пюре. Поставя се в буркан и се дължи до 1 седмица в хладилник. Може да се ползва за спагети, брускети, салати или печени зеленчуци.

Пицата с картофи и билково песто е готова.

Източник: Кулинарен блог на Й.Петрова

Забележка: Изключително интересна и много вкусна пица, с уникално тъничко хрупкаво тесто, нещо по-различно от досегашните, които сме опитвали.

Суровото кашу в пестото не ми достигна малко и допълних със сурови бадеми, не се отрази вкусово, така че ако в момента няма кашу спокойно може да се замени със суров бадем. Ако не се разполага със сирене пекорино, може да се замени с пармезан.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: