Рачел от тиква

от ВаленаНовак
07/08/2012
"Рачел с тиква - звучи като вълшебно заклинание за нещо вкусно!"
Приготвяне30 мин.
Готвене90 мин.
Общо120 мин.
Сготви+2 точки
1 Потребител и ти сготвиха тази рецепта
Статистика
  • Преглеждания общо23 062
  • Преглеждания за месеца438
  • Преглеждания за седмицата79
  • Коментирана9 пъти
  • Рейтинг3,3 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

  • тиква - 2 кг почистена
  • захар - 2 кг
  • вода - 1 л
  • лимонтузу - 2 ч.л.
  • ванилия - 2 прахчета

Приготвяне

Нарежете почистената и измита тиква на кубчета. Накиснете ги за 2 часа във варов разтвор, който се прави от 5 л вода и 150 г гасена вар.

След това изплакнете добре под течаща вода, отцедете ги, а през това време сложете да се свари захарен сироп от захарта и водата.

Пуснете тиквата във врящия сироп и варете рачела до сгъстяване. Малко преди да го отстраните от котлона, разбъркайте с лимонтузуто и ванилията.

Разсипете рачела в буркани, които съхранявайте на хладно.[подобни рецепти тук]

  • Любими
  • Google+
  • Pinterest

5 6
4 5
3 2
2 2
1 5
Дай твоята оценка:

Коментари (9)

Изпрати
Ирина Андреева Jolie
Това е любимото ми сладко :) Аз все още не съм го правила,но моята баба го прави страхотно :) Сиропа нейния е от шипки и вкуса е уникален :) Мога да ям по цяло бурканче...потекоха ми лигите :)
0
0
Джеронимо
Джеронимо
04.10.2014 13:00
Линка, идеите ти са чудесни ще ги пробвам.
1
1
денис
денис
11.09.2013 20:31
много е вкусно добре се прави
0
0
Вендо
Вендо
11.12.2012 00:23
Варовият разтвор предпазва тиквата от преваряване и запазва парчетата цели.Ако знаехте формулата на варта,нямаше да се притеснявате...:)
2
0
Роси
Роси
14.09.2012 16:43
Скъпа Лина, вземи готварски книги и се просветли малко, че много се излагаш!
1
0
Ненов
Ненов
13.09.2012 22:44
Здравейте,нещо не ми е ясно с този варов разтвор...варта се разтваря във водата и този разтвор се ползва- или се изчаква варта да се утаи и се одлива само водата и се ползва за целта??? Благодаря,предварително
2
1
Инака
Инака
13.08.2012 15:24
Варната вода е обикнат елемент от традиционните стари рецепти. Няма нищо притеснително в използването й
0
0
Мария
Мария
09.08.2012 11:39
Да в варна вода ,много е хубаво, кората хрупка после.
3
1
Лина
Лина
08.08.2012 19:48
Да се накисне тиквата във варов разтвор?! А защо да не добавим малко гипс вместо ванилия и да се фламбира с ацетон?!
2
12

Най-популярните рецепти от категорията