Сепия на тиган

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Сепия на тиган
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 7
11/07/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
9 мин.
Общо
24 мин.
Порции
2
"Специално предложение за ценители, лакомници и приятели - да ви е сладко"

Необходими Продукти

  • сепия - 2 бр. малки, около 300 - 320 г всяка
  • зехтин - 30 мл + за поръсване
  • лимони - 1 бр.
  • чери домати - 3 - 4 бр.
  • чесън - 2 скилидки
  • бяло вино - 100 мл
  • магданоз - 3 с.л. накълцан
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сепиите се почистват от видими висящи ципички и твърдата топчица в основата на пипалата се отстранява.

На такъв размер сепия не е нужно да се бели покривната ципа, даже не е препоръчително, защото тя е много фина, сготвена не се усеща и допринася, за да остане по-крехък морският дар. При големите сепии беленето е задължително и е доста пипкав и труден процес.

Измиват се под течаща вода и се подсушават леко. Правят се няколко прореза - напречни и надлъжни - леки, не напълно срязващи месото.

Чесънът и чери доматите се накълцват на ситно (може да ползвате и обикновен домат, но аз съм избрала за тази цел чери, поради факта, че са с по-тънки стени и по-крехки от традиционните домати).

Зехтинът се загрява на силен огън в тиган с незалепващо дъно докато започне да пуши. Тогава се слагат морските дарове с вътрешната част надолу. Готви се около 4- 5 минути и се обръща и от другата страна за около 3 минути. Важно е огънят да е силен, за да хване хубав загар отвън, а отвътре да останат крехки, в противен остават жилави.

Готовите сепии се изваждат и поставят в сервировъчни чинии, а във все още нагорещения тиган с малко сосче от зехтина и сока от морските дарове, изпуснат при печенето, се налива виното и се слага чесънът.

Поради високата температура, стойте настрана, за да не ви напръска. Веднага се излива равномерно върху двете сепии.

Ако сосчето е прекалено малко, тъй като част от виното веднага се изпарява при контакта с горещия тиган не се тревожете, трябва ни малко, но с интензивен вкус.

Ръснете още зехтин върху сепиите и разпределете отгоре накълцаният магданоз и чери домати. Изстискайте лимонов сок на вкус и поднесете горещи.

По желание може да посолите, но съветът ми е първо да опитате и само ако е нужно да го направите.

Хубавата, непреработена с химии сепия би трябвало да си съдържа сол, понякога дори малко прекалено.

Изключително подходяща добавка и компания към този морски дар е майонезата.

Сепията на тиган е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
510
40
30
20
10
Дай твоята оценка: