Френски малинов сладкиш

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k17k12
Френски малинов сладкиш
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 9
05/07/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
7
"Да се наслаждаваме на живота по френски с вкусен френски малинов сладкиш"

Необходими Продукти

  • брашно - 150 г
  • яйца - 3 бр. (Всяко по 50 г)
  • захар - 150 г кристална
  • масло - 150 г
  • сметана - 250 мл сладкарска, неподсладена
  • крема сирене - 150 г Филаделфия
  • желатин - 3 листа или около 6 г
  • кокосови стърготини - 3 с.л. с връх
  • пудра захар - 6 с.л. с връх + за поръсване, по желание
  • малини - 150 г
  • мента - 7 свежи листенца
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За основа на плодовия сладкиш правим прочутият френски 4 четвърти (quatre charts) .Самото име подсказва, че се изработва от 4 съставки в равни количества - масло, яйца, брашно и захар.

Отделете белтъците от жълтъците.

Разбийте първо белтъците на сняг и добавете, без да спирате работа с миксера, половината от захарта (кристалната).

Разбийте отделно жълтъците с останалата захар, докато побелеят и малко по масло добавяйте маслото - задължително меко, но не разтопено.

Към този гладък и пухкав крем пресейте на части брашното при непрестанно разбиване на висока скорост. Ще се получи доста плътна смес. Към нея постепенно добавяйте белтъчния сняг, като си служите със силиконова шпатула и въртеливи движения в една посока с леко захлупване, когато направите пълен кръг.

Целта е белтъците да останат максимално пухкави.

Сипете получената смес в тавичка с диаметър 27 см, предварително намаслена и набрашнена, и изпечете в предварително загрята на 180 градуса фурна без вентилатор до суха клечка (около 35 минути).

Оставете блата да се поохлади и направете кремчето, като разбъркате крема сиренето с половината пудра захар. Сметаната разбийте много леко, само колкото да добие малко плътност и сложете другата половина от пудрата захар (ако ползвате подсладена сметана, избегнете захарта)

Смесете крема сирене, кокосовите стърготини и сметаната и загрейте на умерен огън половината от сместа, внимавайте да не загаря по дъното, не трябва да завира.

Хидратирайте желатина според указанията на производителя и го разтворете в топлата смес, разбъркайте и върнете към останалата, отново разбърквайки добре.

Излейте върху основата quatre charts и оставете да се охлади и стегне напълно - за по-бърз резултат може да пъхнете във фризера за кратко.

Измийте и подсушете малините и ментовите листа, подредете плодовете върху кремчето и накъсайте листенцата върху тях.

По желание може да поръсите с пудра захар.

Френският малинов сладкиш е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
58
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Яница Николова
Яница Николова
Моля!
28.05.2018 19:13
Яница Николова
Яница Николова
Изглежда супер!
28.05.2018 17:21
2
1
Покажи всички подкоментари