Начин на приготвяне
Почистете гъбите, измийте под течаща вода, без да ги накисвате. Нарежете ги на ивици, а хамона направете на кубчета.
Ако сте избрали да гарнирате с пюре от цвекло, сварете 1/2 глава и я пюрирайте с малко зехтин, сол и черен пипер (по желание и 1 с.л. лимонов сок).
Загрейте тиган на умерен до силен огън с маслото и зехтина, в случай че обичате по-мазничко, може да добавите още от тях.
Сложете гъбите, посолете и подправете с черен пипер и гответе, докато пуснат водичката си и после тя се полуизпари. Трябва да останат мекички, не да изсъхват. Към края на готвенето сложете хамона и рабъркайте за кратко.
Горещите гъби прехвърлете в чиния заедно с останалото вкусно сосче, което се е отделило при готвенето. Изчакайте една минутка и върху тях сложете яйчения жълтък. Почакайте да поеме от топлината и смесете с всичко останало.
Капнете тук-там от пюрето от цвекло, меда и поръсете със цветни кълнове или такива от салатени листа.
Вкусотия, която трябва да опитате!
Добър апетит!