Начин на приготвяне
Първо си подгответе морските дарове, за да бъдат изстинали, когато ги добавяте в салатата.
Мидите поставете на силен огън с малко зехтин и щом се отворят, веднага отстранете.
В същия тиган запечете скаридите за кратко - когато загубят прозрачността си и побелеят, веднага отстранете и тях.
Сепията сварете до омекване в леко подсолена вода на умерен до тих огън. Времето, за което се вари, ще варира в зависимост от дебелината на вашата сепия.
Готова е, когато боднете и вилицата влиза с лекота и морският дар е омекнал достатъчно. Оставете да си изстине, както е във водата, за да се запази крехка и да не изсъхва или пожълтява.
В купа поставете салатените листа, измити и подсушени. Нарежете доматчето и смокинята при тях и овкусете със соковете от цитрусите, зехтин, сол и балсамов оцет.
Мидите отделете от черупките, а изстиналата вече сепия нарежете на ситни парченца.
Сложете всичко заедно със скаридите в салатата и разбъркайте много леко.
Поръсете със микса от семена и ригана, завършете с маслините и поднесете.
Добър апетит!
Коментари