Начин на приготвяне
Когато миксът морски дарове е замразен, се приготвя лесно, защото всички са на едно място - скаридите, мидите и калмарите, готови и нарязани.
Приготвям, като първо размразявам морските дарове, нарязвам скилидките чесън, магданоза, гъбите печурки на ивички, пачия крак оставям цели, само ако са много големи, разрязвам на две.
Загрявам 2 с.л. зехтин и 1 малка бучка краве масло на не много горещ тиган за 2 минути да се ароматизира зехтинът. Веднага добавям скариди, миди, калмари, заливам с виното, увеличавам котлона да поври с даровете около 5 мин, след което добавям сметаната* може да е животинска, течна или заквасена.
В друг тиган с малка бучка масло задушавам пачия крак и печурките леко, да се задушат за около 5 минути, и добавям към морските дарове в сметановия сос.
Едно уточнение - ако изберете заквасена сметана, добавете с виното, защото е гъста, и задушавайте заедно.
Намалявам котлона на средна степен и задушавам до сгъстяване и готовност за около 15-20 мин.
Сосът се оцветява в бледо жълто от гъбите пачи крак, ухае прекрасно и е изключително вкусно.
Поднесох морските дарове с гъби и сметана с фокача.
Добър апетит!