Начин на приготвяне
Извадете тестото на стайна температура за 5 минутки.
Минете с точилка върху него да го изтъните, за да не стават много дебели кошничките. Аз съм ползвала бутер тесто без глутен, което не бухва много, така че при него тази стъпка с изтъняването се пропуска.
Включете фурната да загрява до 200 градуса или колкото е посочил производителят на бутер тестото.
Подгответе си метални или силиконови формички за мъфини, намаслете всяка или покрийте с парченце хартия за печене.
От тестото изрязвайте кръгове с диаметър по-голям от този на формичките и поставяйте във формата, оформяйки кошничка. Помагайте си с пръсти, за да прилепне по дъното и стените и да се накъдри леко.
Изпечете кошничките според указанията на пакета на тестото - около 30 минути.
През това време обелете и нарежете ябълката на ситни парченца, разбъркайте с лимоновия сок и захарта и оставете настрана.
Изпечените кошнички оставете леко да се охладят, докато приготвите кремчето.
За него загрейте млякото със захарта на умерен огън. Разбийте яйцата със брашното и ваниловата захар и щом млякото закъкри отстранете от огъня и налейте яйчената смес на тънка струйка при непрестанно разбиване с телена бъркалка.
Намалете огъня до минимум и върнете на него кремчето бъркайки докато се сгъсти.
Във всяка на дъното слагайте от ябълките, отгоре заливайте с кремче и за украса поставяйте още по няколко парченца ябълка.
Доукрасете кошничките както ви харесва и оставете кремът да изстине преди да ги поднесете.
Да ви е сладко!