Начин на приготвяне
Фурна - 200 градуса; плоска тава покрита с хартия за печене.
В купа се пресяват брашното и солта. Добавя се много студеното масло на кубчета около 1 см. и с ръчен блендер се смачква до трохи. Може да се ползва вилица или нож. Добавя се водата. Разбърква се и бързо се замесва тесто. Парчетата масло трябва да са видими.
Оформя се на диск, завива се във фолио и се оставя в хладилник за около 20-30 минути. Изважда се и на леко набрашнен плот се разточва с точилка три пъти от дължината му, или 15/45 см.
Горната му част се прегъва и се поставя в средата, а долната се захлупва над тестото.
Завива се във фолио и се оставя в хладилник за около 30 минути. След времето на охлаждане отново се разточва, оформя се като книга и се загъва във фолио и се оставя в хладилник за 30 минути. Това се повтаря около 4 до 6 пъти.
Тестото с това разточване става гладко и еластично. След като е готово окончателно се разточва върху малко брашно, нарязва се на широки ленти, а те от своя страна на правоъгълници, които се поставят в плоска тава с хартия за печене.
Всеки правоъгълник се набожда с вилица на няколко места и се намазва с яйце/белтък. Оставя се в хладилник докато се нарежат ябълките на филийки.
Захарта се разбърква с канелата. Ябълките се почистват и нарязват заедно с кората на фини филийки, полумесеци.
Изважда се тавата с тестото и върху всяко парче тесто се нареждат ябълките, като се застъпват една в друга. Поръсват се с канелената захар.
Ябълките се пекат на 200 градуса за около 20-25 минути. Охлажда се напълно и по желание се посипват с малко пудра захар.
Ябълките в бутер тесто са много вкусни!
Източник: HomeCooking
Забележка: Грамовете, посочени в рецептата, може да се закръглят към по-голям грамаж. Бутер тестото се работи много бързо, защото в момента е много топло, а то обича студ. За да не омеква прекалено, се приготвя една тенджера, която е стояла дълго време във фризера и е ледена. С нея се минава върху плота, за да го изстуди.
Разточила съм го само четири пъти, защото бързо омекваше от топлината и трудно се работеше, това не е проблем, но по принцип всяко бутер тесто се разточва 6 пъти за по-голяма прецизност. Може и да се ползва готово бутер тесто.
Този път направих и една грешка, която си отчитам и вероятно вие ще забележите, когато минавах с белтък отгоре тестото от бързина тъй като е много топло, не съобразих и намазах страничните му ръбове с яйцето, а това не бива да се допуска, защото те не могат добре да се разтворят при печенето, тъй като са намазани т.е. като леко запечатани, затова и не ми се вдигна достатъчно тестото.
Иначе на вкус е повече от хубаво, хрупкаво, ябълката се е карамелизирала достатъчно и е с чудесен аромат на хубаво масло и канела.
Коментари