Начин на приготвяне
Тиквичките се измиват хубаво под течаща вода и без да се белят се нарязват на две по дължина. С помощта на лъжица внимателно се издълбава сърцевината им, за да се получат лодки.
Лукът и скилидките чесън се обелват и нарязват на ситно. Морковът и чушката се почистват и нарязват на дребно. Доматите се настъргват на едро ренде, като единия домат се оставя цял за накрая.
В тиган се налива олиото и се слага каймата. Пържи се при непрекъснато бъркане, докато стане на трохи. Към нея постепенно се добавя лукът, чушката, морковът и накрая - настърганите домати и чесънът.
След няколко минути, когато доматите заврят, се добавя и булгурът. Оставя се десетина минути да покъкри на котлона с похлупак, след което се подправя със сол, черен пипер, кимион, ронена чубрица и наситнен пресен босилек и се отстранява от огъня.
Тиквичките се нареждат в леко намаслена тавичка. С помощта на лъжица се пълнят със сместа.
Останалия домат се нарязва на полумесеци и се нареждат върху пълнените тиквички. Отгоре се поръсват със малко сол и поливат със тънка струйка зехтин.
Тавичката с пълнените тиквички се слага в предварително загрята фурна на 180 - 200°C и се пече на средна решетка до готовност - около 20 минути.
При сервиране печените тиквички се поръсват със ситно нарязан магданоз.
Добър апетит!
Пълнените тиквички могат да се сервират както горещи, така и студени - според предпочитанията ви. И в двата случая са много вкусни!
Фаршированите Тиквички са готови.
Коментари