Начин на приготвяне
Обелете и измийте картофите, сварете ги в леко подсолена вода до готовност.
Отцедете сварените картофи и ги намачкайте заедно с маслото. Овкусете сместа със сол, джоджен и черен пипер. Чукнете вътре двете яйца и разбъркайте, а след това прибавете и наситнения лук.
Натрошете в тенджера двата вида сирене.
Намазнете тава за печене. На дъното разстелете едната кора за баница, а краищата оставете да стърчат навън.
Намазнете кората и върху нея сложете втора кора, като този път обърнете по дължина на другата страна. Изсипете картофената смес и заравнете.
Стърчащите краища на корите използвайте, за да завиете пататника.
Внимателно изкарайте сглобения паттаник, като корите трябва да останат от долната страна.
На дъното на същата форма повторете същата процедура с другите две кори за баница. Захлупете с тях пататник - в крайна сметка той трябва да има и от двете страни по 2 кори.
Намажете с разтопено масло и печете пататника в умерено загрята фурна до готвоност.
Традиционният Родопски Пататник е готов.
Ако ти харесва родопската кухня, опитай и другите ни вкусни предложения за родопски марудници, родопски гюзлемета или този разкошен родопски клин.