Начин на приготвяне
Плодовете се измиват, подсушават се, на кайсиите и нектарините се изважда костилката и се режат на малки парченца. Ако не са презрели, не се белят. Поставят се в съд с незалепващо дъно, засипват се със захарта, слага се водата и се включва котлонът на умерена температура, при мен от 6 степени е на 4.
Още преди да са кипнали, ще успеете да обелите и нарежете крушата, защото иначе ще потъмнее, и веднага добавяте към другите плодове.
Търпеливо махате пяната в началото, за да е бистро сладкото, като леко разбърквате до разтопяване на захарта, а после - леко от време на време.
След около 60 минути сладкото е готово, но времето за приготовление зависи както от силата на тока в този момент, така и от големината на котлона и площта на съда, в който приготвяте сладкото. Количеството не е много, затова следете, за да не го преварите.
Трябва да добие кехлибарен цвят, а капка от сиропа да не се разлива. Имайте предвид, че след като изстине, още ще се сгъсти.
Но щом прецените, че е готово, изключете котлона, прибавете лимонената киселина и разбъркайте внимателно, за да се разтопят кристалите.
Сипете топло в затоплени бурканчета и обърнете надолу с капачката, за да вакуумират. При мен се получиха 2 бр. бурканчета по 350 г и 2 бр. бурканчета по 250 г.
Щом изстине сладкото, изнесете бурканите на хладно. Не е необходимо допълнително да ги варите.
Това е сладко, събрало ароматите на лятото!
Бързото Сладко Асорти е готово.
Добър апетит!
Коментари