Начин на приготвяне
Пасираме доматите (трябва да станат като сос) и ги прехвърляме в купа. Към тях добавяме зехтина, яйцето, чесъна и подправките. Разбъркваме добре. Прибавяме оризовия грис и отново разбъркваме с лъжица.
След това добавяме сварените картофи и намачкваме леко с преса, а после продължаваме да мачкаме сместа с ръце за поне 5 мин.
Забележка: Сместа трябва да прилича на лепкаво тесто.
След това намазваме обилно голяма правоъгълна тава със зехтин. С помощта на лъжица (аз използвам тази за сладолед) загребваме от сместа и я поставяме в тавата. Добре е да потапяте лъжицата в зехтин преди всяко загребване.
Когато сместа приключи (при мен излизат 20 хлебчета), покриваме тавата с алуминиево фолио и печем в предварително загрята фурна на 200 градуса за 20 мин.
След това махаме фолиото и печем за още толкова.
Поднасяме със сос, приготвен от изброените продукти.
Оризовите кюфтета стават много хрупкави и ароматни.
Хрупкавите оризови хлебчета с млечен сос са готови!