Gotvach.bg»Рецепти»Предястия»Оризови кюфтета»Хрупкави оризови хлебчета с млечен сос

Хрупкави оризови хлебчета с млечен сос

Ася ЗаевскаАся Заевска
Готвач
3412k6701
Хрупкави оризови хлебчета с млечен сос
Снимка: Ася Заевска
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
20
"Хрупкави, ароматни и без брашно - опитайте тези невероятни оризови хлебчета и да не забравите за соса"

Необходими Продукти

  • домати - 300 г белени (или домати от буркан, или доматено пюре)
  • зехтин - 50 мл
  • оризов грис - 500 г
  • картофи - 400 г (предварително сварени)
  • яйца - 1 бр.
  • сол
  • босилек - 1 ч.л.
  • чесън - 2 скилидки
  • зехтин - за намазване
  • за соса
  • кисело мляко - 1/2 кофичка
  • сол
  • чесън - 2 скилидки
  • майонеза - по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пасираме доматите (трябва да станат като сос) и ги прехвърляме в купа. Към тях добавяме зехтина, яйцето, чесъна и подправките. Разбъркваме добре. Прибавяме оризовия грис и отново разбъркваме с лъжица.

След това добавяме сварените картофи и намачкваме леко с преса, а после продължаваме да мачкаме сместа с ръце за поне 5 мин.

Забележка: Сместа трябва да прилича на лепкаво тесто.

След това намазваме обилно голяма правоъгълна тава със зехтин. С помощта на лъжица (аз използвам тази за сладолед) загребваме от сместа и я поставяме в тавата. Добре е да потапяте лъжицата в зехтин преди всяко загребване.

Когато сместа приключи (при мен излизат 20 хлебчета), покриваме тавата с алуминиево фолио и печем в предварително загрята фурна на 200 градуса за 20 мин.

След това махаме фолиото и печем за още толкова.

Поднасяме със сос, приготвен от изброените продукти.

Оризовите кюфтета стават много хрупкави и ароматни.

Хрупкавите оризови хлебчета с млечен сос са готови!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: