Ашуре с Лимец

ЗориЗори
Гуру
1k10k5k7
Ашуре с Лимец
Снимка: Зори
15 / 16
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
55 мин.
Порции
6
"Здравословно ашуре с лимец - десерт, който непременно трябва да опитате"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 1 л
  • лимец - 300 г
  • кафява захар - 250 г
  • канела - 1 пръчка
  • розова вода - 25 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Лимецът се измива много хубаво със студена вода и се накисва за минимум 8 часа (от 8 до 24 часа), като през това време водата му се сменя няколко пъти.

В съд се изсипва млякото и захарта и се загряват при непрекъснато бъркане, докато захарта се разтвори.

След това се добавя отцеденият от водата лимец и канелата. Котлонът се намалява и при непрекъснато бъркане лимецът се вари до пълна готовност.

Ако сте го накиснали предварително - се сварява за около 5 - 10 минути, а в противен случай се вари поне 30 минути.

След това лимецът се прецежда, като течността се запазва.

Около половината от сварения лимец се връща при млякото и се пасира с пасатор. Добавят се останалия лимец и розовата вода.

Тенджерата се връща на котлона, докато се сгъсти ашурето.

Разпределя се в индивидуални купички.

По желание може да се украси с начукани орехови ядки, бадеми, кашу или стафиди по ваш вкус.

Ашурето с Лимец може да се сервира веднага или охладено на следващия ден.

Да ви е сладко!

Забележка: Винаги измивайте много добре лимеца преди накисване или готвене.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: