Начин на приготвяне
За мярка ползвам чаша с вместимост от 250 мл. Използвах парено жито на Крина.
Житото измих и залях с 1 литър вода и оставих да престои през нощта. На сутринта изсипах водата и налях 2 и ½ л нова. Сложих го да заври, след което намалих степента на котлона на 4 от 6 на моята печка и при леко открехнат капак го варих около 1 час или до пълното му сваряване.
Важно е в тенджерата да остане течност. Към свареното жито добавих стафидите, орехите, ванилията и кленовия сироп.
Оставих да заври отново, като през това време в малка купичка разтворих нишестето с 4 с.л. вода.
Добавих тази смес към врящото жито и оставих да заври, разбърквайки постоянно.
Щом започна да се сгъстява, изключих котлона и насипах любимото ашуре в 10 чаши.
Оставих го да се охлади и сервирах. Имайте предвид, че когато изстине, ашурето се сгъстява допълнително.
Да ви е сладко с идеалното Ашуре!
Житото, което ползвах, беше много чисто, но ако вашето не е, първо, го почистете.
Ако след сваряването на житото течността в тенджерата е много малко, добавете още малко гореща вода, за да има в какво да се сгъсти нишестето.
По желание може да добавите лъжичка розова вода, както и е по оригиналната рецепта, но у дома ароматът ѝ не се харесва и затова заложих на малко повече ванилия.
Може да добавите и повече ядки и стафиди. Аз се старая да не прекалявам с тях, защото момчетата ги гледат леко подозрително.
Може да приготвите половин доза от вкусното Ашуре, ако го опитвате за първи път.