Начин на приготвяне
Изчистете груханата пшеница, измийте я и сложете да се вари на слаб котлон, докато омекне. При нужда долейте още малко водичка по време на варенето и разбърквайте редовно и внимателно.
Отцедете от излишната вода и отделете 1/3 от него. Останалото жито претрийте през цедка или го пасирайте.
Добавяте към полученото пюре заделеното жито, захарта, смлените орехи, стафидите и нишестето, разтворено предварително в 100 мл студена вода. По желание добавете и капки ванилова есенция.
Получената каша сипете в съд на котлона и варете за около 7-8 минути, като бъркате. След това ароматизирайте ашурето с розова вода (ако не сте добавили ванилия) и разпределете в купички.
Поръсете с канела, орехи и накиснати във вода и отцедени стафиди. Поднесете крем ашуре, след като е напълно изстинал и леко желиран.