Начин на приготвяне
Чесънът и лукът се кълцат на ситно. Патладжаните и доматите се режат на кубчета 1 см приблизително (доматите може и по-ситно).
Кубчетата патладжан се объркват със 1 с.л. сол и лимоновия сок и се оставят в голяма цедка, за да падне горчивият им сок (за 30 минути).
В зехтина се запържват за кратко лукът и чесънът. Добавят се доматите и след минута-две патладжаните.
Готви се 15 минути на полуотворен капак на тенджерата и тогава се добавят червеният и черният пипер, кимионът, доматеният концентрат, захарта, сол на вкус и свежите листа от магданоз и кориандър.
По желание се пускат и няколко власинки шафран. Готви се още 7-8 минути и се остава да се охлади.
Салатата, която може да бъде поднесена и като разядка, се сервира студена, украсена с още листенца свеж магданоз.
Мароканската патладжанена салата (Zaalouk) е готова.