Gotvach.bg»Рецепти»Салати»Зеленчукова салата»Арабска Патладжанена Салата

Арабска Патладжанена Салата

ЗориЗори
Гуру
1k10k5k7
Арабска Патладжанена Салата
Снимка: Зори
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
10 мин.
Общо
20 мин.
Порции
2
"Разбира се, че сте чували за Баба Гануш, а това е точна рецепта как да го приготвите"

Необходими Продукти

  • патладжани - 1 бр. по - едър
  • сусамов тахан - 1 - 2 с.л.
  • чесън - 2 - 3 скилидки
  • зехтин - 2 - 3 с.л.
  • кимион - 1 щипка
  • лимон - 1/2 бр. прясно изцеден сок
  • черен пипер
  • сол
  • магданоз - 1/2 връзка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Арабска Патладжанена Салата (Баба Гануш) е традиционно ястие от Близкия изток - разновидност на кьопоолуто, познато и като Хацилим бе’тхина в Израел (от тхина - сусамов тахан).

Патладжанът се изпича и се обелва. Може да го изпечете на скара, в чушкопек, във фурната или направо на керамичния котлон.

След като изстине, се обелва и намачква с вилица. Не го смилайте в кухненския блендер, защото така ще стане на каша, а вкусът на салатата ще е по-добър, когато текстурата на патладжана се усеща.

След това добавете пресованите скилидки чесън, сол, черен пипер, кимион, сока от половин лимон и сусамовия тахан.

Всичко се разбърква хубаво и се прехвърля в подходяща чиния за сервиране.

Зеленчуковата салата се поръсва с магданоз и се полива със зехтина.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: