Начин на приготвяне
Арабска Патладжанена Салата (Баба Гануш) е традиционно ястие от Близкия изток - разновидност на кьопоолуто, познато и като Хацилим бе’тхина в Израел (от тхина - сусамов тахан).
Патладжанът се изпича и се обелва. Може да го изпечете на скара, в чушкопек, във фурната или направо на керамичния котлон.
След като изстине, се обелва и намачква с вилица. Не го смилайте в кухненския блендер, защото така ще стане на каша, а вкусът на салатата ще е по-добър, когато текстурата на патладжана се усеща.
След това добавете пресованите скилидки чесън, сол, черен пипер, кимион, сока от половин лимон и сусамовия тахан.
Всичко се разбърква хубаво и се прехвърля в подходяща чиния за сервиране.
Зеленчуковата салата се поръсва с магданоз и се полива със зехтина.
Добър апетит!