Начин на приготвяне
Измийте патладжаните и ги подсушете. Изпечете ги на скара, без да махате дръжките, за да ви е по-лесно като ги обръщате.
В моя случай аз ги изпекох на керамичния котлон на електрическата печка - става много по-бързо.
Оставете ги настрани да изстинат и след това ги обелете. Поставете ги в гевгир да се отцедят от излишния сок.
През това време нарежете червения лук и скилидките чесън на ситно, а единия домат обелете и нарежете на много дребни парчета.
След като патладжаните са се отцедили, нарежете ги на ситно и ги поставете в купа. Към тях прибавете жълтъка, зехтина на тънка струя като непрекъснато бъркате с вилица.
След това сложете нарязаните на ситно лук, чесън, домат, сол и черен пипер на вкус. По желание добавете и наситнена сурова или печена люта червена чушка за по-пикантен вкус.
Оставете в хладилника, като покриете купата с капак или фолио за свежо съхранение. След 2-3 часа е готова за консумиране.
При сервиране използвайте формички (аз използвах пластмасова чашка), за да оформите разядката в порционни чинии, и аранжирайте с резени розов домат и листенца магданоз.
Румънската патладжанена салата е готова.
Освен на салата, с патладжан препоръчваме да опитате още класическата мусака с патладжан, разядката Баба Гануш и паниран патладжан.