Торта Шоколадов Карамел

Яница НиколоваЯница Николова
Мастър Шеф
5393k9423k6
Торта Шоколадов Карамел
Снимка: Яница Николова
1 / 3
01/08/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
120 мин.
Порции
8
"Не си губете времето да се притеснявате за всяка приета калория, хапвайте с удоволствие от тази торта Шоколадов карамел и се наслаждавайте на живота"

Необходими Продукти

  • Блатове
  • яйца - 4 бр.
  • захар - 1 1/2 ч.ч.
  • брашно - 1 1/2 ч.ч.
  • вода - 6 с.л.
  • масло - 6 с.л. или олио
  • какао - 2 с.л. на прах
  • ванилия - 3 - 4 бр. на прах или 1 бр. есенция
  • бакпулвер - 1 пак.
  • Карамелено сметанов крем
  • кондензирано мляко - около 200 г, карамелизирано
  • сладкарска сметана - 200 - 300 мл
  • масло - около 50 г
  • Карамелен сироп
  • вода - 2 ч.ч.
  • захар - 12 с.л.
  • Глазура
  • шоколад - 1 бр., млечен
  • олио - 1 с.л.
  • Още
  • сметана - разбита за украса
  • вишни - захаросани за украса
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Яйцата се разделят на белтъци и жълтъци. Белтъците се разбиват с половината захар на сняг, а жълтъците с останалата половина от захарта.

Към жълтъчената смес се прибавя водата, разтопеното масло, пресятото брашно, бакпулвера, ванилия. Разбива се добре, сместа изглежда гъста, но така трябва да е, след това се прибавя към разбитите белтъци. Разбърква се добре.

В 2/3 от сместа се слага какао, а в другата 1/3 не се слага нищо, остава бяла. Пекат се на хартия за печене в тава с диаметър около 20 см., на 180 градуса загрята фурна.

Проверява се с клечка за зъби, не трябва да полепва тесто по нея. След това белия блат се реже на 2 платки, а кафявия на 3 платки.

Приготвя се сиропът, като захарта се карамелизира в тенджера с незалепващо покритие, внимателно се прибавя водата. Разбърква се до пълно разтопяване на захарта.

За крема добре изстудената сметана се разбива, смесва се с размекнатото масло, кондензираното мляко и се разбърква.

Сглобяване: В поднос или друг подходящ съд се поставя платка, сиропира се със сиропа, слага се крем, платка, сироп, крем и т.н., намазва се с малко крем навсякъде. Отделно се правят розички с шприц от разбитата сметана за украса и се слагат захаросани вишни.

Глазурата се прави, като се разтопява шоколадът, прибавя се олиото. Разбърква се и се излива в центъра на тортата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: