Начин на приготвяне
Скаридите се обелват и главичките им се сваряват за 15 минути в около 600 мл вода с малко сол и две лъжици от зехтина.
Оризът се измива добре от нишестето и се оставя накиснат в студена вода докато дойде време за използването му. За тази рецепта е добре да използвате вида- бомба.
Лукът, чушката и чесънът се наситняват и се запържват в останалия зехтин с щипка сол докато лука стане прозрачен. Тогава се сипва доматеното пюре, а минутка след това и отцеденият ориз.
Налива се горещия и прецеден бульон от скаридите, като се отмерва течността в съотношение, съответстващо на вида ориз, който използвате (ако е нужно се долива водичка). Добавя се още малко сол и целината на прах и се вари около 18-20 минути на умерен огън при полузатворен капак (или докато се поеме течността).
Пет минути преди готовността на ястието се слагат и обелените скариди. След отдръпване от огъня оризът се оставя да почине 5 минути преди да бъде поднесен.
Всяка порция се гарнира с четвъртинка лимон.
Добър апетит!