Начин на приготвяне
Аквафабата се излива в купа заедно с лимоновия сок и се разбива с ръчен миксер на висока степен в продължение на 6 минути.
Добавя се ванилията и се разбива още 1 минута.
Разбиването продължава още 2 минути, като постепенно се добавя пудрата захар по няколко лъжици. Трябва да се разбива общо 9 минути.
В блендер се слага млякото с кафето и се блендира за 30 секунди. На части се добавя към пухкавата аквафаба и внимателно се разбърква леко с лъжица колкото да се смесят. Ако се разбърква повече, аквафабата ще загуби формата си и всичко ще стане отново течно.
Изсипва се в съд с капак и веднага се прибира във фризера. Трябва да стои там поне 4 часа.
След сервиране се яде веднага, защото се разтапя бързо.
* Ако желаете да е с друг вкус, за ванилов вместо кафе се добавя още ванилия, за плодов вместо кафе 1/2 ч.ч. плод по Ваш избор, за шоколадов - 1/4 ч.ч. какао, или 1/3 ч.ч. фъстъчено масло за по-необикновен сладолед.