Миди Фантазия

08/08/2018
Приготвяне15 мин.
Готвене10 мин.
Общо25 мин.
Порции4
Сготви+1 точка
9 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо3 800
  • Преглеждания за месеца124
  • Преглеждания за седмицата3
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена9

Необходими Съставки

  • миди - 1 кг японски или друг вид бели пясъчни
  • чесън - 3 - 4 скилидки
  • бял пипер - 1 щипка
  • джинджифил - 1 щипка на прах
  • целина - 1 щипка на прах
  • магданоз - 3 с.л. накълцан
  • дафинов лист - 1 бр.
  • черен пипер - 2 - 3 зърна
  • сол - за накисване на мидите
  • бяло вино - 1 ч.ч.
  • вода - 1 ч.ч.
  • брашно - 2 с.л.
  • зехтин - 50 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Залейте мидите със студена вода, така че да ги покрива добре, сложете 1 с.л. сол и разбъркайте. Трябва да престоят така поне 3 часа, като 2-3 пъти през това време солената вода се сменя с нова. Така морските дарове ще изхвърлят пясъка, който съдържат.

Тази стъпка е необходима единствено, ако мидите ви са живи. Ако ползвате замразени би трябвало да са предварително обработени и да нямат вече пясък. В такъв случай се готвят като се слагат на огъня директно без да се размразяват.

2. За нашите миди Фантазия, кръстени така от мен поради фантастичния им вкус, първо ще ги задушим, за да се отворят. За тази цел поставете на котлона при силен огън чаша вода с дафиновия лист, зрънцата черен пипер и малко сол и сипете мидите.

Разклащайте от време на време в продължение на 2 минути докато се отворят всички и отстранете от огъня. Извадете с решетъчна лъжица, а бульончето прецедете. Ако има неотворени или такива с счупена, наранена черупка, изхвърлете ги, те не са годни за консумация.

3. В тиган загрейте захтина и в него запържете чесъна накълцан на средно големи парченца или филийки, сипете брашното и бъркайте за минута-две. Щом замирише приятно налейте виното и малко от заделения бульон и продължете да бъркате още минута-две.

4. Добавете сухите подправки и магданоза и накрая мидите. Изчакайте на изключен котлон около 2 минути да поемат от сосчето и отстранете от котлона.

5. Захлупете с капак за още две минути и поднесете.

Добър апетит!

Рейтинг

5 6
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар