Начин на приготвяне
Яйцата се разбиват в купа и към тях се добава киселото мляко с шупналата в него сода за хляб. Добавя се олиото и сиренето и се бърка с вилица или дървена лъжица, но не и с миксер.
Когато сместа е готова, с лъжица поръсете на дъното на тавата (за да може баницата да залепне). Слагате първата кора и ръсите от сместа навсякъде. Слагате втората кора, без да я притискате към първата (за да не се сплъсти баницата) и пак ръсите от сместа.
Така правите до края, като гледате да оставите още смес, с която отгоре поливате баницата (ако нямате смес, направете още малко с 1 яйце и малко мляко). Накрая разрязвате баницата и я слагате на дъното на фурната, загрята на 180 градуса, и печете на долен реотан до златиста коричка.
Докато се пече баницата, сложете на масата 4 чаши с дъното нагоре и върху техните ръбчета трябва да подпрете тавата, така че баницата да увисне (спокойно няма да падне, ако сте сложи от сместа на дъното). Покривате я с голяма кърпа и я оставяте да изстива.